HISTORIE

Logo_u skrift

 

LIDT OM COTON’ENS BAGGRUND

For bedre at kunne forstå vores race, kan lidt baggrundsviden være nyttig.

Følgende tekst er fra KSS’s (Klubben for Små Selskabshunde) hjemmeside, med deres racebeskrivelse af Coton de Tulear:

Karla_Bertha_nov.1

 

OPRINDELSE
Coton de Tulear er siden 1971 en officielt anerkendt race i FCI og dermed Dansk Kennel Klub.

Racens hjemland er Frankrig.

De første 2 cotoner kom til Danmark i 1990.

Racen stammer oprindelig fra øen Madagaskar og er opkaldt efter havnebyen Tulear. Coton de Tulear betyder ”bomuld fra Tulear”.

Man mener at racen er opstået ved en blanding af europæiske Bichons som tilbage i middelalderen er kommet til øen med europæerne og sejlskibene. Og som siden har blandet sig med lokale hunde.

Hundene har igennem århundreder levet vildt på øen. Og det har været med til at give en sund, livlig, muskuløs og klog lille hund, der har skullet klare sig i de barske tropiske omgivelser Madagaskar byder på.

 

RACEN
Coton de Tulear også kaldet Bomuldshunden er en livlig, meget klog og lærenem lille hund, som knytter sig tæt til sin familie.

Cotonen er en lille hund, som størrelsesmæssigt varierer fra 22 – 28 cm i højden og 3,5 – 6 kg (en del hanhunde når også de 7 kg) i vægt. Den er utrolig hurtig, adræt og fuld udvokset for det meste meget udholdende.

Den elsker at arbejde og både lydighed, men også agility og rally (lydighed på en bane) vil være sjove aktiviteter for en coton. Og så kan en Coton de Tulear ikke få nok af at bruge hovedet, den lærer utrolig let masser af små cirkus-kunster.

Selvom den gerne nyder en hyggestund i sofaen og i sengen (hvis den må), skal man regne med den fuldt udvokset har brug for ca. 1 – 1½ times motion om dagen.

 

PELSEN
Pelsen består udelukkende af dækhår med den karakteristiske bomuldsagtige struktur. Der er ingen underuld.

Pelsen bliver 8 – 10 cm lang og har ingen fældeperioder, men den kræver pelspleje!

Hvis man anskaffer sig en bomuldshund, så skal man sætte sig ind i, hvad pelsplejen kræver. Man skal regne med det tager mellem 1 – 5 timer ugentligt at passe en coton i fuld pels.

Hvis tiden ikke er til pelspleje, skal man fra hvalpen er helt lille, vænne den til at blive klippet hos hundefrisøren i et sødt hvalpeklip. Alt efter hvor kort pelsen ønskes, skal den klippes mellem 3-6 gange årligt.

En kort pels kræver også pelspleje men selvfølgelig i mindre omfang.

Pelsen er overvejende hvid.

 

ALLERGI
Racen går for at være allergivenlig. Hvorfor det forholder sig sådan, ved videnskaben (endnu) ikke.

Men faktum er, rigtig mange hundeallergikere tåler livet sammen med en Coton de Tulear.

Hvis man vil afprøve om man tåler hunderacen, er det en rigtig god ide at besøge et hjem, hvor der kun er en hund.

På den måde får man et realistisk billede af allergipåvirkningerne. Det er en rigtig god ide at prøve at besøge et coton-hjem flere gange for at teste reaktionerne, når man aer, lader hunden slikke sig på hænderne, man gnider sig i øjnene osv.

Hvis man vælger at besøge en opdrætter med flere hunde og hvalpe for at teste reaktionerne, vil allergi-påvirkningerne være massive. Nogle kan måske få et ”falsk” billede af om de tåler racen eller ej.

theme by teslathemes